In een gesprek over projectmanagement herinnerde ik mij laatst de term
'projecthygiëne'. Die had ik ooit eens ergens gelezen en het drukte voor
mij mooi uit hoe ik een project graag zie: helderheid en werkbaarheid,
daarmee de ruimte om met focus nieuwe zaken te creëren.
Maar dat is vast mijn eigen associatie. Wie heeft meer info over de
oorspronkelijke term 'projecthygiëne'? Artikelen, publicaties, auteurs,
etcetera.

Nog even wat verder op de beelden die ik heb bij project hygiëne: er is een paar zaken die ik niet wil zien in mijn projecten. Mensen die hun afspraken niet nakomen. Mensen die uit communicatie gaan als het tegenzit. Mensen die roddelen. Mensen die niet verantwoordelijkheid nemen als ze er een potje van maken. Van die dingen. Het maakt mij niet uit wat het kost maar als dat soort dingen zich voordoen, moet je ze aanpakken. Basis hygiëne. Net zoals je vanzelfsprekend je tanden poetst omdat je weigert rotzooi tussen je tanden te hebben.

Benieuwd naar jullie ideeen over basis projecthygiëne.

Weergaven: 2071

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Jervis,
mijn eigen associatie met projecthygiëne, vergelijkbaar met managementhygiëne, is ervoor zorgdragen dat je al je reguliere zaken als (project)manager op orde hebt. Bijvoorbeeld dat de projectleiders hun rapportages op tijd opleveren, jij je status-report op tijd oplevert, de medewerkers hun tijdsbesteding conform de afspraken rapporteren, etc. Ik vraag me af of er literatuur is die deze term behandeld. Ook als je Googled zie je niet echt iets verschijnen dat hierop aansluit. Ik vind het wel aardig wat je daarna onder 'basis hygiene' beschrijft; dat doet me vooral denken aan normen en waarden (zijn weer erg populair). Het lijkt me inderdaad goed om een aantal van dit soort basisregels in je team af te spreken.
Remco Reitsma
Volgens mij gaat het gewoon over werkhygiëne, of eigenlijk nog gewoner over interpersoonlijke hygiëne. Ook in andersoortige samenwerkingsverbanden (teams, commissies, etc.) is deze vorm van hygiëne van groot belang. Ik zou het niet willen beperken tot het werken in projecten.
By Koos De Heer Consultant, trainer and coach at Van Aetsveld

posted 15 hours ago (op IPMA-NL LinkedIn)
Redenerend van uit Project Management krijg je mijnsinziens geen volledig antwoord op het begrip projecthygiene. Het antwoord op deze vraag is te vinden in de modaliteitenleer van de Nederlandse filosoof Herman Dooyeweerd. Doyyeweerd heeft een model van al het Zijnde gemaakt dat bestaat uit vijftien modale wetskringen.

In het proefschrift van Evert Schuurman (1972) staat hierover: In de ontwikkeling van de techniek moet recht gedaan worden aan alle aspecten of dimensies van de werkelijkheid en met de eigen aard en normativiteit daarvan. Dit betekent dat de specifieke technische zin geleid behoort te worden door de normativiteit van de verschillende na-culturele aspecten van onze werkelijkheid, te weten het talige, het sociale, het economische, het esthetische, het juridische, het ethische en het pistische aspect.

Maarten Verkerk (2004) gaat in zijn proefschrift nog verder: hij stelt dat het negeren van deze multi-dimensionele normativiteit (aspectenleer van Herman Dooyeweerd) onvermijdelijk leidt tot: institutionalisering van kwaad, dehumanisatie van medewerkers, vervreemding organisatorische doelstellingen, wantrouwen leidinggevenden, vervuiling en uitputting van resources.

Het gaat dus niet alleen over projecthygiene maar over ethische-hygiene in de meest brede Zin.

In maart 2010 j.l heb ik hierover een avondvullende presentatie gegeven voor IPMA Zuid Oost Nederland.

Adri Platje
By Adri Platje Owner, Applicon Project-Based Management

posted 5 hours ago (op IPMA-NL groep op LinkedIn)
Dank voor de reacties tot nu toe, heel interessant. En ja: deze materie 'beperkt' zich niet tot projecten alleen, maar speelt natuurlijk overal waar mensen samenwerken. Aan de andere kant: in alle projectaudits en -coaching die ik tot nu toe heb gedaan en gevolgd, staan dit soort inter-persoonlijke hygiënefactoren vaak aan de bron van overruns, scope-creep, verwachtingsmanagement-problemen, risico-analyses, etc. Dat maakt het ook voor projectmanagement een zeer relevant aandachtsgebied om te managen. Zonder dat zijn structuurmaatregelen en projectinrichting gebaseerd op een wel heel wankel fundament.
Benieuwd naar nog meer reacties...
Jervis Groeneveld
Business Harmonics

RSS

Tools voor projecten




Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden