Als het aan het topmanagement ligt wordt de organisatie verrijkt met een intergaal Project en Portfolio Management (PPM) systeem. Veel projectmanagers beweren bij hoog en laag dat een dergelijk PPM-systeem voor hen niet nodig is. Maar welk systeem of tool dan wel?
Is het Excel, een planningstool of een handig mindmap-tool (zefl werk ik met 'Freemind')? Persoonlijk acht ik MS Excel echt onmisbaar. Wat vinden jullie een echt onmisbaar tool?
Remco

Weergaven: 245

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Voor mijn complexe projecten gebruik ik:
thebrain. Kijk op thebrain.com.
Mindmanager
Excel
Google apps
en ook scrum als methode. Vooral met de laatste kan je snel resultaten realiseren.
Runy,
dank voor je reactie. Thebrainc.om ziet er inderdaad wel interessant uit. Ik heb het op de software pagina toegevoegd.Waarvoor gebruik je het tool? Gebruik je het voor specifieke processen, bijv. voor plannen, riskmanagement, ....? Zelfde vraag voor Google apps? Ik wil voor de site een overzichtje maken waar ik laat zien voor welke processen de verschillende tools goed inzetbaar zijn. o.b.v. ervaringen van leden en bezoekers.
Scrum kom ik zelf ook steeds vaker tegen. Excel is natuurlijk een topper (nb: een top 10 tool-lijst komt er ook een keer aan als het aan mij ligt en ik verwacht dat Excel in de top 3 verschijnt en waarschijnlijk op 1 belandt)
Remco Reitsma
Remco,
ik zie dat je thebrain.com hebt toegevoegd aan de lijst met tools. En dat je de namen van de mensen erbij zet. Heel mooi. Bedankt. Zo wordt ik ook bekend als projectmanager.

Waarvoor gebruik ik de tools?
Thebrain
The brain: vooral personal brain op mijn Mac en laptop gezet. Aan het begin van een project wanneer alles nog in de ideefase zit, breng ik structuur in het project. Onder andere:
- Mappen van de diverse stakeholders, belangrijkste managers, afdelingen etc. En de belangrijkste relaties tussen de managers. Hierdoor krijg ik heel snel als freelancer inzicht in de projectomgeving, de spanningen, de gevoeligheden etc. Ook heb ik meteen de basis later en de namen van mensen waar ik 'projectproducten' aan zal koppelen.
- Productbreakdown: ik gebruik het in de initiatieffase van het project om een beeld te krijgen van de (web) applicatie die ik moet bouwen samen met mijn team. In een brainstormsessie met mijn team maak ik samen iteratief de productbreakdown.
- Systeemarchitectuur inzichtelijk maken. Welk systeem interfacet met welk ander systeem? Welke architect weet van welk systeem het meest? Vanaf het begin van het project heb ik met de brain een overzicht van hoe het systeemlandschap, waarin ik de oplossing moet bieden, eruit ziet. Tijdens het project werk ik "mijn brain" bij en deel ik de kennis met anderen.
- Fasering van het project: de producten die ik tijdens de initiatieffase heb gezet in de product breakdown, link in nu in een andere "view", namelijk de faseview. Welk product wordt in deze fase of in deze scrum (als je de scrummethode gebruikt) opgeleverd. Slepen en linken aan een fase.
- Tenslotte: linken naar de projectfolder. Ik heb vaak gezocht op die windowsfolders naar een document als er een sponsor voor mijn neus staat en de laaste versie wil zien. Daarom maak ik vanuit de brain een snelkoppeling naar de echte folders op de windowsshare. Zo heb je altijd je projecten inzichtelijk.

Google apps
Die gebruik ik om online te communiceren met teamleden. Had bijvoorbeeld een project waarin diverse leveranciers in Belgie zaten en diverse teamleden in Nederland. Van de opdrachtgever mocht ik bepaalde documenten in Googledocs zetten. Resultaat: iedereen de laatste versie van de spreadsheets, samen via de telefoon of skype een presentatie reviewen en beoordelen. Ik denk dat dit de toekomst is, vooral voor opdrachtgevers in het mkb. De security zit wel goed.

Mindmanager
Mindmanager is soortgelijk aan thebrain, maar minder flexibeler. Mindmanager is vooral sterk omdat je vanuit je mindmap direct kan converteren naar excel, html, powerpoint en msproject. Een keer brainstormen met je team en je hebt 5 minuten later een msprojectplan klaar.

Verder gebruik ik Mindmanager voor presentaties.

Excel
Ik gebruik dit vooral voor het overzicht. Pivot tabellen voor de rapportages, voor uitwerken van de business case, urenverantwoording en voor takenmanagement. Als al die andere tools er niet zijn of niet gebruikt mogen worden dan is Excel voldoende. Tenslotte gebruik ik Excel voor data analyse. Hier voor moet je data wel goed structureren als tabellen en bepaalde principes op nahouden, want anders wordt Excel een chaos.
Hi Runy,

Jammer dat er geen Nederlandse versie van die website is. Maar het ziet er wel veel belovend uit.
Ik zal eens kijken of ik het Engels een beetje kan begrijpen, mijn Duits is veel beter dan mijn Engels helaas. :(

RSS

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2020   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden