Het laatste jaar ben ik, na 10 jaar projectmanagement bezig met Lean/6Sigma op te pakken als verandermethodiek. Tot mijn verbazing kom ik ook hierin de TOC tegen maar dan als redesign middel voor bedrijfsprocessen. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Wil er iemand praktijk cases met mij delen of anderzins?

Weergaven: 668

Berichten in deze discussie

Hallo Martijn,

Je hebt gelijk dat Lean/6Sigma en TOC bij elkaar passen. Er zijn meer standaards, methoden en methodieken die tot deze familie horen, zoals High Performance Organizations, World Class Manufactoring, Quick Response Manufactoring, Toyota Production System, enz.. Ook CMMI vanaf level 4 en People-CMM en zelfs Itil versie 3 zijn hieraan gerelateerd. Momenteel komt de "value driven paradigm" (klantgerichte dienstverlening met een op afname gebaseerde organisatie opzet) steeds meer in de mode en alle genoemde methoden helpen hierin.

Ik heb een cocktail van verschillende methodieken gebruikt om binnen een organisatie tot een hogere klanttevredenheid, hogere medewerkertevredenheid en een hogere winstgevendheid te komen. Cruciaal voor het succes was dat het gehele management (waar ik deel van uitmaakte) geloof en vertrouwen had en dat onnodige bureaucratische praktijken konden worden afgezworen. Dat laatste is m.i. kritisch voor succes voor een verbetering op deze schaal.

Groeten van,
Jelle de Vries
Ik heb ooit met Eli Goldratt zelf een discussie gevoerd over TOC en Lean/Six Sigma. Toen was zijn standpunt:
TOC geeft focus die je nodig hebt om te weten *waar* je Lean/Six Sigma tooling moet inzetten.

TOC heeft niet echt tools.
En LSS kennen niet echt een mechanisme voor focus.

Ik heb met SixSigma bij GE Plastics jaren geleden meegemaakt dat *alles* daar Six Sigma moest worden... tot en met -ietwat overdreven- het planten water geven aan toe...

Het document dat Harry Barendse toegevoegd heeft aan deze discussie (met dank!) geeft een mooi inzicht van de kracht van combineren.
Zie bijgevoegd document..
Bijlagen:
Nou bedankt voor de waardevolle referenties (Jelle) en de zeer interesante praktijk resultaten (Dhr. Barendse)!
Ik heb weer genoeg voer om eens te bestuderen. groet Martijn Emons
Harry
leuk dat je lid geworden bent en het artikel hebt geplaatst. Ik ontdekte net at er een boek is verschenen over combinatie van SixSigma, Lean en TOC. Ik heb links geplaatst op de groepspagina onder boeken.
groeten,
Remco Reitsma
Ja hoor, binnen de Caesar groep (Garansys) is hier ervaring mee. Wij passen de TOC denkprocessen toe om het kernprobleem te identificeren en op te lossen. Heel mooi is dat door het proces te volgen ook weerstanden overwonnen worden. Voor ons als IT leverancier is het van belang dat wij precies weten welke rol aan ICT wordt toegekend bij het oplossen van het probleem. De ideale toetssteen voor het beoordelen van scope changes.
Beste Heer Barendse,

Ik ben zeer geinteresseerd in High Perfomance Organisaties en ik vraag mij af of Garansys of de Ceasar groep hieraan voldoet (geen twijfel, ik weet het gewoonweg niet). Alhoewel Garansys veel tekort bestaat om echt aan de HPO definitie te kunnen voldoen zie ik in artikelen over Garansys enkele eigenschappen die hiermee samenhangen.

Zover ik weet heeft Garansys de TOC als speerpunt en heeft Garansys een interessant business model waarbij boetes aan klanten worden betaald als projecten niet binnen tijd en budget worden opgeleverd. Ik heb ook gelezen dat het bedrijf als beste werkgever is verkozen van 2008 of 2009. Als ik mij goed herinner is ook de bestuurder van Ceasar ooit verkozen tot beste manager. Is er misschien sprake van een directeur-eigenaar met grote betrokkenheid?

Een HPO presteert langdurig (10 a 15 jaar) significant beter dan naaste concurrenten. Hoe gaat het met Garansys hiermee? Had Garansys niet een groei van 9% in 2008? Bestaat er ergens een publiekelijk beschikbaar en waarheidgetrouw overzicht van de prestaties en cultuur van het bedrijf?

Ik ben bezig met het voorbereiden een presentatie over HPO organisaties en ik zou het leuk vinden als ik Ceasar of Garansys als een potentieel Nederlands voorbeeld zou kunnen opvoeren.

Groeten van,
Jelle de Vries

Jelle,

 

Zie de case van Delta Airlines op http://videos.realization.com/results/default.aspx (let op er staan 2 videos van DA, een van dit jaar en een andere van een paar jaar geleden. Je kunt ze het beste in volgorde bekijken).

 

DA past Lean/6Sigma al sinds 1996 toe en heeft daar redelijke resultaten mee behaalt (5% groei per jaar). Sinds 3 jaar passen zij ook TOC toe en zijn de resultaten spectaculair gestegen.

 

Groeten Kees Vermeulen

 

Hi Kees,

 

Bedankt, dit zijn hele interessante filmpjes.

 

Groeten van,

Jelle

RSS

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2023   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden