Risicomanagement

Dit is de pagina van ikdoeprojecten over risicomanagement (RM) in projecten. Een overzicht van nieuws en interessante artikelen, video's, boeken en presentaties.

 

 • Implementatie van risicomanagement
  Veel aandacht wordt gegeven aan het nut van RM en de methoden. Relatief weinig aandacht is er voor de implementatie van RM. Een interessante presentatie over dit laatste is afkomstig van Martin van Staveren, gepromoveerd op de discipline RM: Implementatie van risicomanagement.pdf
  Bij de gebruikers maakt Van Staveren onderscheid tussen vijf typen gebruikers, gebaseerd op de verdeling die eerder door Rogers (innovators, early adopters, etc...) is gemaakt. Van Staveren beschouwt de organisatie als sociaal systeem met zichtbare en onzichtbare voorwaarden. Uiteindelijk geeft Van Staveren een instrument voor het meten van de benodigde kernvoorwaarden voor succesvolle implementatie van RM.
  Bekijk het video-interview met Martin van Staveren.
 • ISO 31000 'Risk Management - principles and guidelines'
  ISO 31000: het nieuwe raamwerk voor organisatie-breed risico-management komt eraan. ISO 31000 'Risk Management - principles and guidelines' biedt een algemeen toepasbare aanpak. Tegelijkertijd verschijnt ISO Guide 73 'Risk Management - vocabulary' die de basis gaat vormen voor communicatie over risicomanagement tussen allerlei verschillende disciplines en organisaties. Tenslotte zal IEC 31010 'Risk Management - risk assesment techniques' een catalogus bieden van methoden en technieken om risico's te beoordelen. Zie ook het evenement van NEN.


Overzicht risk-management methoden en technieken

 • Management of Risk (M_o_R) van OCG, de Engelse organisatie die ook verantwoordelijk is voor o.a. Prince2 en MSP.
 • RISMAN. RISMAN is ontstaan vanuit Rijkswaterstaat en daarna door een groep van zes organisaties verder uitgewerkt. RISNET is een daaraan gerelateerd kennisnetwerk van belanghebbenden met betrekking tot risicomanagement in de bouwsector.
 • DICE-calculator: DICE is een zeer handig tool van De Boston Consulting Group (BGC) waarmee je in 1 minuut de kans van slagen van een project kan berekenen. BGC heeft op basis van uitgebreide analyses van projecten een model ontwikkeld waarbij de kans van slagen wordt berekend aan de hand van:
  • 'Duraction' (doorlooptijd)
  • 'Integerity' (kwaliteit van het team)
  • 'Commitment' (van senior management en van medewerkers)
  • 'Effort' (benodigde extra inspanning van de medewerkers)
 • Na het invullen van de scores geeft het tool direct een inschatting van de slagingskans. Via de knop 'Options to improve DICE score' geeft het tool direct advies voor verbetering. 

 

Boeken

 • Zie de pagina Boeken of bij de selectie risicomanagement bij managementboek.nl.
 • Een interessante selectie boeken over riskmanagement tref je aan op de site van VSRM. De eigenaar is tevens gepromoveerd op deze discipline en heeft een interessante eigen toevoeging. Kern is dat naast de methode ook de aspecten 'gebruikers' en 'organisatie' hun plek krijgen.

 

Video's
Zie bijvoorbeeld korte video Risk Management Quick Tip, an overview.

Overige informatie over risicomanagement

Een database met presentaties over risico-management is beschikbaar op SlideShare, risk management

Diverse presentaties

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden